Τέντες: χρήση, ιστορία, επιλογή και αξιοποίηση

Οι τέντες και οι κατασκευές σκίασης έχουν πολλές εξαιρετικές χρήσεις τόσο για εμπορικές όσο και για οικιακές εφαρμογές. Εκτός από την προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες και την συνεισφορά τους στην ελκυστικότητα της ιδιοκτησίας σας, είναι επίσης γνωστό ότι είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση του κόστους ψύξης. Υπάρχουν πολλά γνωστά πλεονεκτήματα, αλλά από πού προήλθε αυτή η συσκευή σκίασης;

Τέντες: ιστορία και αρχή

Οι τέντες χρονολογούνται από την Αίγυπτο και τη Συρία. Πλεκτά χαλάκια σκίαζαν τους πάγκους και τα σπίτια στην αγορά. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ακόμη και μια πολύ πρώιμη μορφή αναδιπλούμενης τέντας στο Κολοσσαίο που ονομάζεται velarium. Οι τέντες χρησιμοποιούνταν επίσης σε αμερικανικές επιχειρήσεις με βιτρίνες. Το βαμβάκι ήταν το κυρίαρχο ύφασμα τέντας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 1800, ενώ μετά τον Εμφύλιο, οι τέντες έγιναν ιδιαίτερα διαδεδομένες. Ο σιδερένιος υδραυλικός σωλήνας ήταν αποτέλεσμα της εκβιομηχάνισης, ο οποίος δεν ήταν μόνο προσιτός αλλά και προσαρμόσιμος. Ο σιδερένιος υδραυλικός σωλήνας δεν ήταν δύσκολος στο σπείρωμα και λύγιζε εύκολα, επιτρέποντας μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

Αναδιπλούμενες τέντες

Οι λειτουργικές τέντες εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα. Αρχικά, οι τέντες μπορούσαν να τυλιχτούν μόνο με δοκούς χειρός. Όταν επρόκειτο για εμπορικές τέντες, οι βραχίονες επέκτασης ήταν αρθρωτοί για να ενωθούν στην πρόσοψη. Στη συνέχεια, οι μηχανισμοί σχοινιού και τροχαλίας χαμηλώθηκαν. Οι αναδιπλούμενες τέντες ήταν και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα χρηστικές, καθώς προσφέρουν ευελιξία και τη δυνατότητα για διαφορετικές ποσότητες κάλυψης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Τέντες του 20ου αιώνα

Ενώ ο 19ος αιώνας επικεντρώθηκε στην κινητικότητα, τα υφάσματα για τέντες άλλαξαν τον 20ο αιώνα. Οι βαμβακερές τέντες ήταν γνωστές για το τέντωμα, το ξεθώριασμα, την ευαισθησία και την γρήγορη ανάφλεξή τους από τσιγάρα και σπίρτα. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τέντες από βινύλιο έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Τα υφάσματα βινυλίου είναι ανθεκτικά λόγω της ικανότητάς τους να αντέχουν τη φθορά από το νερό και το ξεθώριασμα από τον ήλιο. Κατά τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκαν περισσότερα υφάσματα όπως ακρυλικό, πολυεστέρας και πλέγμα.

Τέντες Σήμερα

Οι τέντες δεν χρησιμοποιούνται πλέον μόνο σε εμπορικά κέντρα ή εμπορικούς χώρους με μεγάλη ροή πελατών. Οι τέντες αξιοποιούνται τόσο σε ιστορικούς χώρους και υπαίθρια καταστήματα, ενώ είναι εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη στα σπίτια. Τα χαρακτηριστικά των νεότερων τεντών δεν περιορίζονται μόνο σε σταθερά πλαίσια από αλουμίνιο ή χάλυβα, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία υφασμάτων για να διαλέξετε. Τα στέγαστρα μπορούν επίσης να κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο για να προσθέσουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική πινελιά σε οποιονδήποτε χώρο.

Πώς να επιλέξετε Υφάσματα για Τέντες

Οι τέντες είναι πολύ χρήσιμες για την πρόληψη της ζέστης και την προστασία των κτιρίων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι τέντες μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από τη βροχή, το χιόνι και να αποτρέψουν τα στοιχεία από το να καταστρέψουν τα έπιπλα και τα παράθυρα. Όταν επιλέγετε μια τέντα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα ύφασμα που δεν είναι μόνο κομψό αλλά θα αντέξει και σε βάθος χρόνου. Οι υφασμάτινες τέντες έχουν αποδειχθεί ότι κατασκευάζονται εύκολα με υλικά υψηλής τεχνολογίας που δεν ξεθωριάζουν, είναι ανθεκτικά και φυσικά βοηθούν στην προστασία ενός κτιρίου από τον ήλιο.

Οι κατάλληλες τέντες για σκιά

Ο νούμερο ένα λόγος για την αγορά υφασμάτων τεντών είναι η παροχή κάλυψης σε κτίρια, παράθυρα, έπιπλα και άλλες εξωτερικές επιφάνειες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε υλικά για έντονη σκίαση με υψηλά ποσοστά κάλυψης από ακτίνες UV και προστασία εναντίον της μούχλας.

Ανθεκτικές τέντες στα έντονα καιρικά φαινόμενα

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντικαθιστάτε το ύφασμα μιας τέντας κάθε λίγα χρόνια. Εάν το υλικό της τέντας επιλεγεί σωστά, ο άνεμος, η βροχή, το χιόνι ή άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι πρόβλημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιλογής ανθεκτικού, υφάσματος τέντας είναι ότι το η μούχλα δεν θα καταστρέψει το ύφασμα της τέντας. Όλοι οι τύποι υφασμάτων για τέντες που περιλαμβάνουν βινύλιο, ακρυλικό, πολυεστέρα, πλέγμα και βαμβάκι συνήθως διαρκούν μεταξύ 5-15 ετών.

Επιλογές στυλ για τέντες

Εδώ έρχεται το διασκεδαστικό μέρος της επιλογής υφάσματος τέντας: η επιλογή των χρωμάτων και των σχεδίων. Ενώ η επιλογή ενός υφάσματος τέντας πρέπει να είναι πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει έλλειψη στυλ. Τα υφάσματα τέντας διατίθενται σε πολλές αποχρώσεις και σχέδια και μπορούν να αλλάξουν άμεσα ολόκληρη την εμφάνιση μιας κατοικίας ή ενός εμπορικού περιβάλλοντος. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας, μπορείτε εύκολα να ταιριάξετε το ύφασμα με την τρέχουσα εξωτερική σας διακόσμηση.

Τέντες για εξοικονόμηση ρεύματος

Η προσθήκη μιας υφασμάτινης τέντας σε μια κατοικία ή ένα εμπορικό κατάστημα μπορεί να είναι ενεργειακά φιλική και οικονομική. Τα χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή αυτό το είδος υφάσματος θα βοηθήσει στην ψύξη ενός κτιρίου και στην καταπολέμηση της θερμότητας. Τις τέντες ενός καταστήματος μπορείτε να τις αξιοποιήσετε και για λόγους μάρκετινγκ, κάνοντας το ύφασμά τους σήμα κατατεθέν ης επιχείρησής σας.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους πρέπει να επενδύσετε σε αναδιπλούμενες τέντες

Ο αρχικός λόγος που προχωράει κανείς σε εγκατάσταση αναδιπλούμενης τέντας είναι για να δημιουργηθεί σκιά στην ιδιοκτησία τους. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να επενδύσετε σε μια αναδιπλούμενη τέντα παρά μόνο για σκιά.

1) Οι αναδιπλούμενες τέντες αποσβένουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου

Μπορεί να σκέφτεστε ότι μια αναδιπλούμενη τέντα μπορεί να σας κοστίσει πολλά χρήματα, όχι μόνο για την αγορά της αλλά και για τη συντήρηση. Ωστόσο, θα εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια τέντα για να σκιάζετε το σπίτι σας από την υψηλή θερμότητα, εξοικονομείτε το κόστος ενέργειας που θα δαπανούσατε για ψύξη. Στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορείτε να μειώσετε τη χρήση κλιματιστικών, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

2) Τέντες και κακοκαιρία

Η έντονη κακοκαιρία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις τέντες που δε διαθέτουν μηχανισμό αναδίπλωσης. Επειδή οι αναδιπλούμενες τέντες έχουν πτυσσόμενους πλευρικούς βραχίονες που τραβούν προς τα πίσω, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για δαπανηρές επισκευές. Ανεξάρτητα από τον τύπο τέντας που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την αντοχή τους έναντι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

3) Οι αναδιπλούμενες τέντες μπορούν να προστατεύσουν το δάπεδο και την ταπετσαρία εσωτερικού/εξωτερικού χώρου

Ίσως έχετε διαπιστώσει ότι ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό στις ταπετσαρίες ή τα δάπεδά σας. Για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Ο ήλιος συχνά αφαιρεί την ένταση των χρωμάτων. Ωστόσο, με μια αναδιπλούμενη τέντα μπορείτε να σταματήσετε τον ήλιο έτσι ώστε να μην προκαλεί φθορές στα έπιπλα και το δάπεδο του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

4) Οι αναδιπλούμενες τέντες είναι πλήρως προσαρμόσιμες.

Η αναδιπλούμενη τέντα σας μπορεί να ξεχωρίσει, για αυτό διαμορφώστε τη με υλικά που συμβαδίζουν με το γούστο σας. Μπορείτε να επιλέξετε μοναδικά στυλ και χρώματα. Υπάρχουν τρόποι να τοποθετήσετε ακόμη και το λογότυπο της εταιρείας σας πάνω στην αναδιπλούμενη τέντα σας.

Τέντες για παράθυρα και τα οφέλη τους

Οι τέντες παραθύρων προορίζονται τόσο για σπίτια όσο και για εμπορικούς χώρους. Είτε θέλετε να αναβαθμίσετε την επιχείρηση είτε το σπίτι σας, οι τέντες έχουν μια γοητευτική και φιλόξενη ποιότητα που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και την αισθητική του εξωτερικού χώρου σας. Οι τέντες παραθύρων δεν είναι μόνο οπτικά ευχάριστες, αλλά έχουν και πρακτικές χρήσεις.

1) Οι τέντες προστατεύουν από βλάβες που προκαλούνται από νερό και ήλιο

Ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι έχουν τοποθετήσει μια τέντα είναι να παρέχουν σκιά στο σπίτι ή στον εμπορικό τους χώρο. Οι τέντες είναι ιδανικές γιατί βοηθούν στην ψύξη των ιδιοκτησιών, μειώνοντας τον λογαριασμό ενέργειας. Αν ανησυχείτε για το ξεθώριασμα των επίπλων σας λόγω των έντονων ηλιακών ακτινών UV, οι τέντες βοηθούν στη σκίαση και την ανακατεύθυνση της ροής της θερμότητας. Βοηθούν φυσικά στην απώθηση της βροχής, καθιστώντας την ιδιοκτησία σας λιγότερο επιρρεπή σε ζημιές από το νερό. Εάν δε θέλετε να διαβρωθούν τα στοιχεία του τσιμέντου ή του ξύλου γύρω από το εξωτερικό του σπιτιού σας, οι τέντες παραθύρων βοηθούν να αποφευχθεί και αυτό.

2) Οι τέντες σας εξοικονομούν χρήματα και βοηθάνε το περιβάλλον

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι τέντες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείτε για την ψύξη του σπιτιού σας, μειώνοντας σημαντικά τον λογαριασμό ενέργειας. Όταν χρησιμοποιείτε λιγότερο τα συστήματα κλιματισμού, όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα, αλλά συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μειωμένη χρήση ενέργειας. Επομένως, αν η οικολογική σας συνείδηση δεν σας επιτρέπει την πολύωρη χρήση συστημάτων ψύξης, οι τέντες παραθύρου είναι ιδανικές για εσάς.

3) Αισθητική

Σχετικά με την επιλογή υλικών για τέντες, θα βρείτε διαθέσιμα πολλά στυλ, μεγέθη και υφάσματα για να διαλέξετε και να τις δημιουργήσετε στο ύφος και την εμφάνιση που επιθυμείτε, χωρίς περιορισμούς. Λόγω της ευελιξίας τους, μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά με τον τρέχοντα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του σπιτιού ή του κτιρίου σας. Εάν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού που του αρέσει να αλλάζει το εξωτερικό του με βάση τις αλλαγές στις εποχές, τότε θα πρέπει να επενδύσετε σε αναδιπλούμενες τέντες παραθύρων. Οι αναδιπλούμενες τέντες παραθύρων είναι αποσπώμενες, ώστε να μπορείτε να τις αλλάξετε ή αν δεν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε τις πιο κρύες εποχές, αποθηκεύονται εύκολα.

Συμβουλές συντήρησης αναδιπλούμενης τέντας που πρέπει να ακολουθήσετε αυτόν τον χειμώνα

Είναι σημαντικό κάθε στοιχείο του σπιτιού σας να είναι προετοιμασμένο για κακοκαιρία. Εάν στο σπίτι σας έχετε τοποθετήσει αναδιπλούμενη τέντα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης.

Καθαρίστε την τέντα σας σε βάθος

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της συντήρησης  της αναδιπλούμενης τέντας είναι ο καθαρισμός του υφασμάτινου καλύμματος και του πλαισίου. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού θα «κλείσουν» την αναδιπλούμενες τέντες τους μόλις έρθει ο έντονος χειμώνας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή για την άνοιξη. Αφαιρέστε τυχόν φύλλα και υπολείμματα από ολόκληρη την τέντα και στη συνέχεια, πλύντε το πλαίσιο. Εάν υπάρχει μούχλα ή λεκέδες, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα καθαρισμού, ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι για να τα αφαιρέσετε.

Τέντα: Επιθεώρηση και επισκευή

Σχετικά με τη φροντίδα της αναδιπλούμενης τέντας σας αυτό το χειμώνα, καλό θα ήταν να επιθεωρήσετε τη δομή για τυχόν ζημιές, όπως σκισίματα και μούχλα. Οι μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου μπορεί να είναι βάναυσοι για τις τέντες του σπιτιού, επομένως επιθεωρήστε και να επιδιορθώστε τυχόν ζημιές. Εάν υπάρχουν σκισίματα στο ύφασμα, μπορείτε να το επιδιορθώσετε με εργαλεία που μπορείτε να προμηθευτείτε από τον κατασκευαστή ή από ένα τοπικό κατάστημα. Εάν υπάρχει μούχλα που αναπτύσσεται στο ύφασμα της τέντας σας, τότε μπορείτε να την αφαιρέσετε με μια βούρτσα καθαρισμού και λίγο ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι.

Τέντα: Φύλαξη και κάλυψη

Ανάλογα με το πόσο έντονος είναι ο καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ίσως είναι καλύτερο να κρατάτε τις τέντες σας κλειστές για το μεγαλύτερο μέρος του. Είναι σημαντικό η τέντα σας να είναι εντελώς στεγνή πριν την μαζέψετε και την αποθηκεύσετε για το χειμώνα, ώστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας. Υπάρχουν ειδικά καλύμματα που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις τέντες από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες ή μπορείτε να αφαιρέσετε την τέντα από το πλαίσιο και να την αποθηκεύσετε σε στεγνό μέρος.

Τέντα: Λάδωμα

Ανάλογα με την κατασκευή της τέντας σας, μπορεί να χρειαστεί να λιπάνετε τα κινούμενα μέρη της τέντας σας μία φορά το χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λιπαντικό ξηρού ψεκασμού σιλικόνης και ότι το χρησιμοποιείτε στον σωλήνα κυλίνδρου. Αποφύγετε τη λήψη οποιουδήποτε λιπαντικού στο ύφασμα, ώστε να μπορείτε να αποτρέψετε το λεκέ.

https://www.tentesgikas.gr/wp-content/uploads/2017/05/gikas_logo_new.png
ΣΧΕΤΙΚΑ
Με εφόδια την πολυετή εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία έχουμε ως στόχο την ικανοποίηση και του πιο απαιτητικού πελάτη.

Σε αντίθεση με τις προσταγές των καιρών που θέλουν την προχειρότητα και την ανευθυνότητα να επικρατούν, έχουμε μείνει πιστοί στις αρχές της δουλειάς μας και βασιζόμενοι στην ειλικρίνεια,την ποιότητα και τη γρήγορη εξυπηρέτηση παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Η εταιρεία μας συμμετέχει στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον II"
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ